Διάφορα γλυκά

Desserts

Το επιδόρπιο είναι ένα μάθημα που ολοκληρώνει το κύριο γεύμα. Το μάθημα αποτελείται συνήθως από γλυκά τρόφιμα και ποτά, όπως επιδόρπιο κρασί ή λικέρ, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει καφέ, τυριά, ξηρούς καρπούς ή άλλα αλμυρά είδη. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, όπως σε μεγάλο μέρος της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, δεν υπάρχει παράδοση για ένα επιδόρπιο να ολοκληρώσει ένα γεύμα.

Ο όρος “επιδόρπιο” μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά γλυκά, όπως κέικ, τάρτες, μπισκότα, μπισκότα, ζελατίνες, γλυκά, παγωτά, πίτες, πουτίγκες, κρέμες και γλυκές σούπες. Τα φρούτα βρίσκονται επίσης συνήθως σε μαθήματα επιδόρπιο λόγω της φυσικής γλυκύτητάς του. Ορισμένοι πολιτισμοί γλυκαίνουν τρόφιμα που είναι πιο συχνά αλμυρά για να δημιουργήσουν επιδόρπια.
Τα γλυκά τρέφονταν στους θεούς στην αρχαία Μεσοποταμία και την Ινδία και άλλους αρχαίους πολιτισμούς. Τα αποξηραμένα φρούτα και το μέλι ήταν πιθανώς τα πρώτα γλυκαντικά που χρησιμοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, αλλά η εξάπλωση του ζαχαροκάλαμου σε όλο τον κόσμο ήταν απαραίτητη για την ανάπτυξη του γλυκού.
Το ζαχαροκάλαμο καλλιεργήθηκε και εξευγενίστηκε στην Ινδία πριν από το 500 π.Χ. και κρυσταλλώθηκε, διευκολύνοντας τη μεταφορά του, έως το 500 μ.Χ. Εμπορεύονταν ζάχαρη και ζαχαροκάλαμο, καθιστώντας τη ζάχαρη διαθέσιμη στη Μακεδονία έως το 300 π.Χ. και στην Κίνα έως το 600 μ.Χ. Στη Νότια Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Κίνα, η ζάχαρη αποτελεί βασικό προϊόν μαγειρικής και επιδόρπια για πάνω από χίλια χρόνια. Το ζαχαροκάλαμο και η ζάχαρη ήταν ελάχιστα γνωστά και σπάνια στην Ευρώπη μέχρι τον δωδέκατο αιώνα ή αργότερα όταν οι Σταυροφορίες και στη συνέχεια η αποικιοποίηση διέδωσαν τη χρήση του.

Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να παράγουν ζάχαρη τον Μεσαίωνα και έγιναν διαθέσιμα περισσότερα γλυκά επιδόρπια. Ακόμα και τότε η ζάχαρη ήταν τόσο ακριβή, συνήθως μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να επιδοθούν σε ειδικές περιπτώσεις. Η πρώτη συνταγή για μηλόπιτα δημοσιεύτηκε το 1381. Η παλαιότερη τεκμηρίωση του όρου cupcake ήταν στις “Εβδομήντα πέντε αποδείξεις για ζαχαροπλαστική, κέικ και γλυκά” το 1828 στο βιβλίο μαγειρικής της Eliza Leslie’s Receipts.

Η Βιομηχανική Επανάσταση στην Αμερική και την Ευρώπη προκάλεσε τη μαζική παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση, κονσερβοποίηση και συσκευασία των γλυκών. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα έγιναν πολύ δημοφιλή ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1920 όταν εμφανίστηκε η κατάψυξη. Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα έγιναν ένα μεγάλο μέρος της δίαιτας σε πολλές βιομηχανικές χώρες. Πολλές χώρες έχουν επιδόρπια και φαγητά ξεχωριστά για τα έθνη ή την περιοχή τους.
Η σοκολάτα είναι μια τυπικά γλυκιά, συνήθως καφέ, παρασκευή φαγητού από σπόρους κακαό Theobroma, ψημένη, αλεσμένη και συχνά αρωματισμένη. Η καθαρή, χωρίς ζάχαρη σοκολάτα περιέχει κυρίως στερεά κακάο και βούτυρο κακάο σε διαφορετικές αναλογίες. Μεγάλο μέρος της σοκολάτας που καταναλώνεται σήμερα έχει τη μορφή γλυκιάς σοκολάτας, συνδυάζοντας σοκολάτα με ζάχαρη. Η σοκολάτα γάλακτος είναι γλυκιά σοκολάτα που περιέχει επιπλέον γάλα σε σκόνη ή συμπυκνωμένο γάλα. Η λευκή σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα, αλλά όχι στερεά κακάο. Η μαύρη σοκολάτα παράγεται προσθέτοντας λίπος και ζάχαρη στο μείγμα κακάο, χωρίς γάλα ή πολύ λιγότερο από τη σοκολάτα γάλακτος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *